Funding for employees
Training while you’re in work – with funding
If you’re employed, the Employment Agency can fund your training under Section 82 of the German Social Code, Book III (SGB III). It can cover up to 100% of course costs, and your employer can receive a wage subsidy while you train.
How it works
How it works
Your employer submits the application, and we make it easy for them. For you, everything starts with a conversation; we prepare the rest together.
- Set your goalWhat do you want to learn, and for what? We help you find the right goal and the right course.
- Talk to your employerYou agree on the course and timeframe. If you wish, we also speak directly with your employer and answer their questions.
- Get the documents from usCourse description, quotation and everything needed for the application – you get it ready-made from us.
- Submit applicationYour employer submits the application to the employer service of the Employment Agency. We help with completing it and stay by your side until a decision is made.
For you this means: one conversation, and we do the rest together.
Funding under Section 82 SGB III
How much can be covered
The amount depends on the size of the company you work for.
| Company size | Course costs | Wage subsidy |
|---|---|---|
| Fewer than 50 employees | 100 % | up to 75% |
| 50 to 499 employees | 50 % | up to 50% |
| 500 or more employees | 25 % | up to 25% |
Good to know
In companies with 50 to 499 employees, the course fees can be covered in full if you are 45 or older or have a severe disability. If there is a works agreement or collective agreement on training, the rates rise by 5 percentage points.
Requirements
What is required – and what we check for you
Not sure if everything fits? We check it with you free of charge.
- More than 120 teaching units (45 minutes each). We show you which courses and Pathways meet these requirements.
- Course and training provider are approved under AZAV. That is us: all our courses are AZAV-certified. Met
- Your vocational qualification is generally at least two years old.
- You have not received funding under § 82 SGB III in the last two years.
- It is not training that your employer is legally obliged to provide.
Official information
Want to know every detail?
All information on this page is based on the official funding conditions. Here you can find them directly at the source.
Funding for employees
Funding conditions of the Federal Employment Agency (§ 82 SGB III)
Start training in your company
Tell us your topic and your preferred time frame. We’ll give you an initial overview of our courses.